Bericht uit Colombia: Uitdagend jaar

Uitdagend jaar.

Dit jaar is net begonnen maar alle ingredienten zijn aanwezig om ons voor te bereiden op een hele vracht uitdagingen.

De kerst en nieuwjaar zijn voorbij.

Dat is hier de tijd dat families bij elkaar komen. Heel veel werken in de stad en zien hun familie het hele jaar niet. Vakantie is hier de tijd rond kerst en nieuwjaar.

Dat is de tijd dat de families zich verenigen en samen het jaar afsluiten. Dat houd geen Covid tegen, dat zou nog geen oorlog tegen houden.

Diegene die, om wat voor reden dan ook, niet naar de familie gingen waren op vakantie. Met de kerst liepen er 70.000 toeristen rond in Cartagena en alles was open. Zogenaamd allemaal op veilige afstand maar ik heb toch het risico niet genomen om het zelf te gaan bekijken. De gevolgen laten zich nu zien. In Bogota, Cali en nog een aantal steden zijn de ziekenhuizen en de intensive care voor 90% bezet. Daar is nu in een groot aantal wijken de noodtoestand uitgeroepen. Of dat gaat helpen, we zullen zien. Scholen en sport voorzieningen zijn allemaal gesloten.

Daar is geen geld mee te verdienen. Maar de kroegen, restaurants en winkels zijn allemaal open. Die krijg je met geen enkele noodmaatregel meer dicht. Er zijn hier geen hulppakketten en dus is alles en iedereen open gegaan. De hoop is nu het vaccin. Wel gek, iedereen gaat de deur uit maar iedereen wil wel als eerste gevaccineerd worden.

Hier is veel meer schrik om dood te gaan dan om eventuele bijwerkingen van het vaccin. Dat zou er in februari moeten zijn maar de regering weet niet te vertellen hoeveel dosis ze nu werkelijk ingekocht hebben.

Daar ga ik mijn geld dus niet opzetten. Zelf hebben we te maken met het gegeven dat een deel van het loon van onze leerkrachten wordt betaald door de bijdragen van kringloopwinkels uit Nederland. Ik had met mijn stomme hersens nog niet in de gaten dat die allemaal gesloten zijn en dus die bijdragen dit jaar wel eens, voor een gedeelte, weg kunnen vallen.

Reserves hebben we ook niet meer. Die zijn allemaal opgegaan aan voedselpakketten. Daar willen we niet mee stoppen en dus moet er op de lonen bezuinigd worden. Gelukkig merk ik wel aan alles en iedereen dat we in een noodsituatie zitten. Dat de bereidheid om er samen uit te komen enorm is. Dat doet goed. Ouders, leerkrachten en zelfs de gemeente zijn het met elkaar eens.

Als iedereen bereid is om te delen wat hij over heeft gaan we er dit jaar samen ook uitkomen.