MDO bericht uit Colombia: Het zaaiplan

Luis Angel Lizcano Racini.

Het zaaiplan.

Ik heb veel geleerd over het zaaien van groenten, vooral hoe ik de grond moet bewerken. Het is interessant om te zien hoe de zaden zich ontwikkelen in planten en langzaam van bloemen naar groenten. Het is geweldig om te zien de groenten langzaam maar zeker groeien. Zij gaan ervoor zorgen dat ik een goede maaltijd ga krijgen, rijk aan vitaminen, zonder chemische producten en met natuurlijke mest. Ik ben heel blij met de hulp van Uw kant bij de productie van gezonde producten.

Luis Angel me contó que su cultivo aún no ha dado fruto, pero que está seguro muy pronto lo hará, me invitará a comer un buen plato de comida saludable. Y estoy segura que así será. Muchas gracias por el gran apoyo y ayuda con este proyecto para con nuestra escuela.

Saludos de San Bernardo del Viento.

Luis Angel vertelde me dat zijn zaaigoed nog geen vruchten draagt mar hij is er zeker van dat dit niet lang meer duurt en dat hij me zal uitnodigen voor een gezonde maaltijd. Ik ben ervan overtuigd dat hij dat ook gaat doen.

Heel veel dank voor Uw grote hulp bij dit project op onze school. Groeten uit San Bermardo del Viento.

 

 

 

 

 

 

 

 


Oogstdankdienst

OOGSTDANKDIENST

We bedanken, ook namens de voedselbank Weert, alle gemeenteleden voor het meebrengen van levensmiddelen, het overschrijven van een geldbedrag op de bankrekening van de DIACONIE en het geld wat er nog in de speciale collectebus gedaan is. Van dit mooie bedrag van 345 euro, hebben wij boodschappen gehaald voor de Voedselbank en hebben alles daar donderdagmiddag gebracht. We mogen wel zeggen, dat we met open armen ontvangen werden en men was erg blij met deze grote hoeveelheid levensmiddelen.

Er is nog een geldbedrag over en hiervan halen we nogmaals boodschappen om deze over 3 weken weg te brengen.

Dan nog een goed bericht, van uw gaven van de oogstdankdienst 2021 voor Colombia, kregen we een bericht van Adriaan en foto dat er na de droogte, en dus het niet groeien van het zaaigoed, daarna de overstromingen waardoor weer de oogst mislukte, nu een foto van de groente, die geoogst kon worden en een verslag van Gabriel erbij, waarin hij iedereen die dit mogelijk gemaakt heeft bedankt.

Namens MDO

Willemien de Koning

MDO bericht uit Colombia: Vierde keer

We hebben afgelopen week voor de vierde keer ingezaaid met ons zaaiproject.
We wisten dat het niet makkelijk zou worden maar dat er zoveel bij kwam kijken hadden we van tevoren niet verwacht.
De eerste keer werd het onkruid niet gewied en dat had in een rotgang onze hele tuin overwoekerd.
De tweede keer stond er op een morgen 30 centimeter water en ons zaaigoed was verzopen.
De derde keer hadden we zaaigoed wat niet goed was. Alle  kinderen hadden de gewoonte om elke morgen als ze op de school kwamen om eerst te gaan kijken of hun zaad al was uitgekomen. Maar na twee weken werd dat enthousiasme minder.

Nu zijn we dus voor de vierde keer de uitdaging aangegaan. Weer op een andere manier. We hebben zaden over laten komen van een bedrijf die ons duidelijk probeerde te maken dat hun zaad wel uitkomt. Maar om het enthousiasme  onder de kinderen hoog te houden hebben we ook een behoorlijk aantal al uitgekomen plantjes gekocht. Die hebben we kunnen kopen bij de ouders van een van onze leerlingen die dus wel de kennis hebben om zaad uit te laten komen. Zij hebben ons ook aangeboden om te helpen met het zaaien van zaadjes.

Inmiddels is wel duidelijk geworden dat het niet iets is wat je zomaar doet. De grondsoort komt ongelofelijk nauw bij elke groentesoort. Zij hebben alleen bonen, komkommer en aubergine. Andere groentesoorten hebben ook zij nog nooit gezaaid. We hebben ze nu ook ander zaad meegegeven om te kijken of zij met hun kennis hier resultaat mee boeken. Maar het is goed om te zien dat de vastberadenheid om een succes te maken van ons zaaiproject nog onverminderd groot is.

We hebben drie initiatiefnemers van het eerste uur die snel wilden laten zien hoe we groenten konden kweken. Die zijn er nu ook achter gekomen dat de grondsoort heel belangrijk is. Ook de bemesting en de ligging. Schaduw en het aantal zonuren hebben veel meer invloed dan we vooraf dachten. Komt bij dat we het weer ook wel tegen hebben gehad. Is het in Europa vrijwel overal kurkdroog bij ons is het water met bakken uit de hemel gekomen. Ons zaad zou een zwemdiploma gehad moeten hebben om de vele regenbuien te kunnen overleven. Het enige wat tot nu toe gegroeid is zijn de aantekeningen waarin we alles beschreven hebben. Maar we zijn nog steeds vastbesloten om er een succes van te maken.

 

 


MDO Bericht uit Colombia: Zaaiproject (2)

Dit is de informatie die de leerkrachten, de ouders en de kinderen hebben gehad voor het zaaiproject.

Om het zaaiproject goed te kunnen volgen heb ik minimaal eens in de 4 weken een evaluatie nodig van het project.

Welke zaden er gezaaid zijn, hoeveel er zijn uitgekomen, waarom er zaden zijn die niet zijn uitgekomen. Deze opnieuw inzaaien en aangeven wat er gedaan is om ze nu wel uit te laten komen.

Wanneer de plantjes zijn uitgezaaid en hoe. Wat er gedaan is en moet worden gedaan om er een oogst mee te behalen. Wat de opbrengst is aan groenten van een zakje zaaigoed in kilo’s en in geld. Een evaluatie van wat goed is gegaan en wat niet goed is gegaan van elke groente en wat er moet gebeuren om de volgende keer alles goed te laten gaan.

We gaan net zolang door totdat elke zakje zaaigoed een optimale opbrengst gegarandeerd.

Het hele project moet goed beschreven en gedeeld worden met de leerlingen en hun ouders. Met de opgedane kennis moet eenieder in staat zijn om voedsel en inkomen te realiseren.

Het machtigste wapen wat er bestaat is kennis.

Ik had niet verwacht dat dit project met zoveel enthousiasme zou worden ontvangen. Zeker niet na het moeizame begin. We begonnen met 3 klassen maar dat zijn er nu 6 geworden. Alle kinderen wilden deelnemen. Het hele dorp weet dat we een schooltuin hebben en zijn nieuwsgierig geworden. Ik krijg ook foto,s van inwoners die ook ingezaaid hebben thuis. We hebben nu 6 groentesoorten gezaaid en gaan door totdat alle zaden worden omgezet in eten.

We zijn alweer bezig met het volgende project, het belang van gezonde voeding. We kunnen wel groenten zaaien maar de kinderen hier hebben nog nooit groenten gegeten en dus moeten we uit gaan leggen hoe belangrijk dit is voor hun gezondheid.

We gaan door totdat we die vervloekte honger onder controle krijgen.

De tomatenzaden zijn de eerst die uitgekomen zijn.