MDO bericht uit Colombia: De beste wensen voor het nieuwe jaar

Delen

Beste wensen voor het nieuwe jaar.

Ik heb verschillende jaren nodig gehad om erachter te komen hoe het mogelijk is dat mensen die vrijwel niets hebben zo gelukkig kunnen zijn. Dat heeft me zeker een jaar of vijf gekost.

Vrijwel overal waar ik binnen kwam, en vroeg hoe het me ze ging, was steevast het antwoord, goed dankzij de hulp van God. De mensen zijn altijd ongelofelijk vriendelijk en zijn dankbaar dat je ze bezoekt. Als ze al iets in huis hebben dan zullen ze dat met je delen. Als ze het ook maar enigszins kunnen zullen ze je uitnodigen om te blijven eten. Nooit geen kwaad woord, geen geklaag dat ze iets tekort kwamen en echt gelukkig als iedereen gezond is.

Een mindere gezondheid is in het dorp de enige reden waarom mensen kunnen klagen. Zeker als het om de kinderen gaat. Maar als ze twee maaltijden per dag op tafel kunnen zetten dan zijn ze gelukkig. Ook als dat iedere dag hetzelfde eten is. Eten dat geserveerd wordt op een plastiek bordje met een lepel. Bestek is er alleen voor het bezoek. Amper kleren aan hun lichaam. Huisjes waar je dwars doorheen kunt kijken. Een keuken die het woord keuken eigenlijk niet mag gebruiken. Geen douche, amper meubels en bedden op een paar stenen met een matras van schuim.

Meestal wonen ze ook nog eens met een verschillende families in een huisje waarin een familie de beschikking heeft over een kamer. Geen shampoo, geen tandenpasta, geen maandverband en ik kan zo nog wel een tijdje doorgaan. Ik weet nog goed dat ik lang dacht dat ze me voor de gek hielden. Hoe kan iemand die niets heeft nu gelukkig zijn. Zeker als ze op de televisie zien dat de wereld niet overal hetzelfde is. Totdat ik er beetje bij beetje achter kwam dat het niet hebben hun reden van hun geluk was. Als je iets niet hebt dan heb je er ook geen last van. Vrijwel iedereen heeft een kleine televisie maar als hij stuk is dan kan het maanden duren voordat hij vervangen is. Ze gaan wel bij de buren kijken. Ze hebben geen enkele behoefte ook om iets te willen als het veel moeite gaat kosten. Ze vinden het hebben van tijd veel belangrijker dat het hebben van iets materialistisch.

Ze zijn beledigd als je niet op je gemak met ze gaat buurten. Ze zijn absoluut niet jaloers op iemand die meer heeft. Vrijwel iedereen is gelukkig als hun kinderen en de familie gezond is. Dat is waarom ik van deze mensen hou en ik wens met heel mijn hart iedereen in Nederland net zoveel geluk toe in het nieuwe jaar.