MDO bericht uit Colombia: Fruitbomen

deel bericht:

Fruitbomen

We hebben met ons zaaiproject ook een aantal fruitbomen geplant. Waaronder 4 papayaplanten. Dat zijn echte snel groeiers. Deze planten hebben als plantje in de grond geduwd in de zomer van vorig jaar.

De planten zijn nu 3 meter hoog en staan nu al vol met vruchten. Elke papaya weegt als hij volgroeid is een kleine 4 kilo en aan elke plant hangen ongeveer 20 vruchten. Elke papaya moet 4000 pesos [€0.80] op kunnen brengen. Dat is toch 80 x 4000 pesos = 320.000 pesos.

Iedereen staat nu in de rij om ze af te doen en om ze daarna te verkopen. Dat gaan we dus niet doen. We gaan ze weggeven aan ouders met kinderen die niet genoeg te eten krijgen. De vruchten zijn heel erg voedzaam en zitten vol met vitaminen.

We gaan wel uitleggen hoe ze de zaden kunnen gebruiken om zelf eigen planten te hebben. We gaan ze ook uitleggen wat de opbrengst is van deze planten. Ze dragen namelijk 2 keer per jaar vruchten.

We hebben ook nog 4 mango en 2 avocadobomen geplant. Die zijn helaas een stuk minder snel in hun groei. Maar de mangobomen moeten binnen een jaar hun eerste vruchten gaan geven. De avocado is een stuk langzamer. Die heeft zeker 4 jaar nodig om zijn eerste vruchten te leveren.

Probleem bij de mango en avocado is de groei van de bomen. Hier kort niemand de bomen met als gevolg dat ze gewoon doorgroeien. Dat gaat vooral met de mango problemen opleveren. Een volwassen mangoboom is al snel een meter of 15 hoog en heeft dan een doorsnee van een meter of 30.

Dus niet echt een boom om op een schoolplein te planten. Daarom moeten we er achter zien te komen hoe en wanneer we deze moeten snoeien. Het probleem is hier dat de boom 52 weken per jaar groeit en niemand heeft een flauw idee wanneer en hoe dit moet gebeuren.

Dat gaan we toch weg proberen te leggen bij de mensen hier. Uiteindelijk moeten zij gaan profiteren van de opgedane kennis.