2020-04-16 MDO Bericht uit Colombia: 30 mei

16 april 2020 Uit Door Bethelkerk Weert

30 mei.

Een lock down tot 28 april hadden we verwacht, maar tegelijkertijd kwam het bericht binnen dat de scholen dicht blijven tot 30 mei. De regering gaf aan dat ze digitaal onderwijs aan gaan bieden. Dat is mooi maar ze hebben hier geen enkele ervaring met digitaal onderwijs. Ze boden het al aan en ik heb al verwoede pogingen gedaan om er inzicht in te krijgen.

Tot nu toe is het alleen mogelijk door alles te downloaden. Verder zijn er geen toets en controle mogelijkheden. Ook geen uitleg mogelijkheden voor kinderen die de lesstof niet begrijpen.

Daar is nog wel wat werk aan te verzetten. Niet dat we er dan iets aan zullen hebben. Op het platteland is er amper internet. Ik geloof niet dat we 10 kinderen op de school hebben die thuis een computer hebben staan. Daarom zitten we met een groot dilemma. Hoe gaan we dit oplossen. Niemand mag naar buiten. Een keer per 6 dagen is nu de regel. Van de andere kant, als de kinderen nu tot 30 mei geen les krijgen dan is dat eigenlijk niet meer in te halen in de rest van het jaar. Dat gaat heel veel kwaliteit van het onderwijs kosten. Maar dat krijgen we nooit aan de ouders uitgelegd. Daar zijn er maar enkele van die het benul hebben dat de kinderen bepaalde kennis opgedaan moeten hebben om met goed gevolg naar een volgende groep te kunnen gaan.

En dan gaan we er van uit dat 30 mei weer les gegeven kan worden. Die kans is ook niet al te groot. Van de andere kant, er is geen corona in het dorp en de achter gelegen gebieden.

Dat gaat er ook niet makkelijk komen. Om het dorp binnen te willen komen moet je over een brug die geen 3 meter breed is. Daar stonden al menselijke stoplichten op. Zij geven door middel van vlagsignalen aan welke kant door mag rijden. Dat hebben ze nu uitgebreid door iedereen te controleren die het dor binnen wil. Alleen essentiƫle producten en diensten komen het dorp, en daarmee ook het achterland, binnen. De schrik dat het virus binnen komt is veel te groot onder de bevolking. De medische voorzieningen zijn belabberd en de ambulance is kapot.

Die schrik maakt het moeilijk om een oplossing te realiseren. 20 april zou de school weer open gaan. Nu ben ik iedere dag met onze leerkrachten alle mogelijkheden en problemen door aan het nemen. De wil om eruit te komen is heel groot, de schrik ook. Het gaat een hele grote klus worden om de kinderen thuis te laten studeren zonder dat we kwaliteit inleveren.

Zeker zonder internet en telefoon.