Ons gebouw

De Bethelkerk is een klein kerkgebouw, met zo’n 120 zitplaatsen.Bethelkerk Weert

De kerk en de naastgelegen pastorie zijn tussen 1910 en 1912 gebouwd in opdracht van de Hervormde gemeente te Weert. Deze gemeente is in 1852 opgericht en kerkte voorheen in een pand aan de Oelemarkt 12. Als architect verleende George van Heukelom (1870-1952) vrijwillig zijn diensten. Hij was bevriend met de toenmalige predikant van Roermond en werkte voor de Staatsspoorwegen. Hij ontwierp onder andere de stations op de lijn Eindhoven-Weert.

De Bethelkerk is een achtkante zaalkerk. De kerk heeft een dakruiter waarin een klok hangt die afkomstig is uit de noodkerk van Fatima en die in 1969 geschonken is door de pastoor van die parochie.

De beperkte ruimte in het kerkgebouw (én het beperkte budget van een kleine gemeente!) liet geen ruimte voor de plaatsing van een pijporgel. De gemeentezang wordt begeleid met een Van der Poel-orgel. Een orgel met een digitale techniek en uitstekende muzikale kwaliteiten!

Boven de ingang is een gevelsteen geplaatst met als opschrift: Gewisselijk is de HEER aan deze plaats. Gen. XXVIII:VI. Deze woorden uit de bijbel staan echter in Genesis 28:16. Daar wordt het verhaal verteld van aartsvader Jacob die in een droom een ladder naar de hemel ziet en engelen die opstijgen en neerdalen. Daarom noemt hij die plaats ‘Bethel’, dit betekent: ‘huis van God’.

De kerk werd in 1973 gerestaureerd en aan de achterzijde uitgebreid met een nieuw liturgisch centrum en daarachter een ontmoetingscentrum.

Sinds 2004 is de kerkelijke gemeente die wekelijks samenkomt in de Bethelkerk onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland.