MDO bericht uit Colombia: Vierde keer

deel bericht:

We hebben afgelopen week voor de vierde keer ingezaaid met ons zaaiproject.
We wisten dat het niet makkelijk zou worden maar dat er zoveel bij kwam kijken hadden we van tevoren niet verwacht.
De eerste keer werd het onkruid niet gewied en dat had in een rotgang onze hele tuin overwoekerd.
De tweede keer stond er op een morgen 30 centimeter water en ons zaaigoed was verzopen.
De derde keer hadden we zaaigoed wat niet goed was. Alle  kinderen hadden de gewoonte om elke morgen als ze op de school kwamen om eerst te gaan kijken of hun zaad al was uitgekomen. Maar na twee weken werd dat enthousiasme minder.

Nu zijn we dus voor de vierde keer de uitdaging aangegaan. Weer op een andere manier. We hebben zaden over laten komen van een bedrijf die ons duidelijk probeerde te maken dat hun zaad wel uitkomt. Maar om het enthousiasme  onder de kinderen hoog te houden hebben we ook een behoorlijk aantal al uitgekomen plantjes gekocht. Die hebben we kunnen kopen bij de ouders van een van onze leerlingen die dus wel de kennis hebben om zaad uit te laten komen. Zij hebben ons ook aangeboden om te helpen met het zaaien van zaadjes.

Inmiddels is wel duidelijk geworden dat het niet iets is wat je zomaar doet. De grondsoort komt ongelofelijk nauw bij elke groentesoort. Zij hebben alleen bonen, komkommer en aubergine. Andere groentesoorten hebben ook zij nog nooit gezaaid. We hebben ze nu ook ander zaad meegegeven om te kijken of zij met hun kennis hier resultaat mee boeken. Maar het is goed om te zien dat de vastberadenheid om een succes te maken van ons zaaiproject nog onverminderd groot is.

We hebben drie initiatiefnemers van het eerste uur die snel wilden laten zien hoe we groenten konden kweken. Die zijn er nu ook achter gekomen dat de grondsoort heel belangrijk is. Ook de bemesting en de ligging. Schaduw en het aantal zonuren hebben veel meer invloed dan we vooraf dachten. Komt bij dat we het weer ook wel tegen hebben gehad. Is het in Europa vrijwel overal kurkdroog bij ons is het water met bakken uit de hemel gekomen. Ons zaad zou een zwemdiploma gehad moeten hebben om de vele regenbuien te kunnen overleven. Het enige wat tot nu toe gegroeid is zijn de aantekeningen waarin we alles beschreven hebben. Maar we zijn nog steeds vastbesloten om er een succes van te maken.