MDO bericht uit Colombia: Zaaiproject (1)

deel bericht:

Zaaiproject.

We zijn begonnen met ons zaaiproject. De rust is wedergekeerd in het land. Er worden nog wel wat dreigementen verstuurd via de sociale media maar de mensen hebben geld nodig maar ook eten. Door het platleggen van een deel van het land waren ook de winkels leeg. Ook zijn de prijzen van de producten die er nog waren enorm gestegen.

Dat heeft ervoor gezorgd dat de bevolking niet meer binnen was te houden en is gelukkig alles weer normaal aan het worden. Gevolg van dit alles is ook dat er enorm veel belangstelling is ontstaan bij de ouders om deel te nemen aan het zaaiproject. Het idee dat ze eten in huis zouden hebben gehad toen de winkels zowat leeg waren heeft er zeker aan bijgedragen. Maar we willen zekerheid dat elke cent 100% rendement gaat hebben. We zijn begonnen met de aanleg van een groentetuin op het schoolterrein.

We gaan het project doen met de kinderen uit de derde, vierde en vijfde klas. Dat zijn 66 kinderen. Afgelopen maandag hebben de kinderen uitleg gekregen hoe ze de grond moeten bewerken. Ook heeft elke kind 3 plastic zakken die ze gebruiken om planten in op te laten groeien gevuld met zand vermengd met meststoffen. Aji [zoete paprika] tomaten en aubergine zaadjes hebben ze verdeeld over de drie zakken. De zakken met de zaadjes hebben ze vervolgens in onze nieuwe groentetuin geplaats. We gaan eerst de kinderen begeleiden hoe ze de zaadjes moeten onderhouden. Elke groente heeft zijn eigen manier van groei en ze moeten leren hoe ze dat moeten doen. Alles wordt door de kinderen gedetailleerd beschreven zodat ze later een draaiboek hebben om het thuis over te doen. Zodra de eerste oogst in zicht komt krijgen de kinderen weer een aantal zakken gevuld met zaad maar dan gaan deze mee naar huis. We hebben gekozen voor deze manier omdat zo elk kind deel kan nemen. Lang niet elk kind heeft grond beschikbaar om iets te zaaien. We moeten nog uitwerken wat we met de opbrengst gaan doen of we die mee naar huis geven of dat we deze door de kinderen laten verkopen. Zo zouden ze continu door kunnen gaan met zaaien en daaraan ook nog geld over houden. Maar laten we eerst maar eens zorgen dat alles gaat verlopen zoals we willen. We zitten in de tropen en het klimaat is iets heftiger en onvoorspelbaarder dan In Nederland. Al krijg ik het idee dat we wel naar elkaar toegroeien wat klimaat betreft.