Als er al iets is waar we in Nederland heel erg zuinig op moeten zijn dan zijn het wel de vrijwilligers. Hoe ongelofelijk belangrijk het werk is wat zij doen kom je achter als je in een land komt te wonen waar ze helemaal geen vrijwilligers kennen. Hier gaat niemand gratis werken en dat heeft zijn weerslag op heel veel maatschappelijk belangrijke zaken.

Het belang van samenwerken is een heel simpel voorbeeld. Dat kennen we hier niet. Maatschappelijke problemen blijven bestaan omdat er geen gezamenlijke aanpak komt. Honger, geweld, corruptie, vernietiging van de natuur zijn maar enkele voorbeelden. Iedereen praat erover maar niemand doet er iets aan.

Maar ook mindere maar zeker zo belangrijke dingen. Zoals amateursport. Er zijn hier geen sportcompetities. Er zijn overal sportveldjes die druk bezet zijn maar er is vrijwel niets in wedstrijdverband. Wat er is, is alleen bereikbaar voor de rijken of voor de getalenteerde. Een trainer vraagt dik geld voor zijn diensten en een bestuurslid van een club moet worden betaald. En dan praten we niet over een vergoeding. Ik was op zoek naar een basketbalclub voor onze pleegdochter.

Het lidmaatschap bedraagt 80.000 pesos [ €23,00 ] Dat is ongeveer 10% van het minimumloon, per maand wel te verstaan. Als blijkt dat zij getalenteerd is dan kost het lidmaatschap niets. Dan kan de club namelijk prijzen behalen voor de stad/ departement en dat levert een bult subsidie op.

Ook scholen, gezondheidszorg of buurtprojecten moeten het zonder vrijwilligers doen. Dat doen betaalde krachten en als zij hulp nodig hebben dan moet er voor betaald worden.

In oktober zijn er in Cartagena sportkampioenschappen en daarvoor is de gemeente op zoek naar vrijwilligers. Die krijgen ze alleen met een heel pakket aan wederdiensten. Gratis entreekaartjes voor de sportevenementen, maaltijden, reisvergoeding en de nodige feesten zijn nodig om vrijwilligers te krijgen.

Maatschappelijke problemen zijn hierdoor problemen die door de regering moeten worden opgelost. Daar gaat niemand zich in zijn vrije tijd mee bezig houden als daar niets tegen over staat. Ik weet dat in Nederland het ook moeilijk is om aan vrijwilligers te komen. Daarom een oproep van mij. Besef hoe belangrijk het is dat we vrijwilligers hebben. Draag ze op handen en koester ze. Ze zijn zo ongelofelijk belangrijk voor de Nederlandse maatschappij. Ze kunnen echt niet genoeg waardering krijgen.