Zaaiplan gaat voorspoedig

deel bericht:

We hebben de problemen van het zaaien onder de knie gekregen.
Het is de vierde ronde die we hadden ingezaaid. De eerste drie keer zijn we alle zaden verloren.
De eerste keer omdat niemand in de gaten had dat het onkruid verwijderd moest worden om de zaden een kans te geven om uit te komen.
De tweede keer verloren we alles omdat er een regenbui naar beneden was gekomen die alles onder 30 cm water had gezet.
De derde keer kwam er ook vrijwel niets uit omdat we geen goed zaaigoed hadden.

Maar we hebben nieuw zaaigoed gezocht en voor de vierde keer ingezaaid. Nu echter bij de kinderen van de derde, vierde en vijfde klas. Die zijn toch serieuzer en gewend aan de manier van lesgeven op onze school. Dat is kort gezegd, als je iets niet goed doet dan krijg je problemen. Zij hebben allemaal zaden meegekregen nadat op school uitleg hadden gekregen over het zaaigoed van onze gepensioneerde leraar van de landbouwschool. Aan hem heb ik een goede bondgenoot. De laatste keer dat ik met hem sprak zei hij mij dat hij door zou gaan totdat er groente geoogst zou worden. Hij vertelde erbij dat het enige wat hem zou doen falen zijn dood zou zijn. Hij is net zo oud als ik en dus vertelde ik hem dat hij dan wel op moest schieten.

Ik heb al een dikke 100 foto’s gekregen van de kinderen waaruit blijkt dat vrijwel overal het zaad is uitgekomen. Nu beginnen we aan de volgende fase. Omdat we verschillende soorten gezaaid hebben zijn er ook meteen verschillende problemen. We hebben bonen, tomaten en aubergine gezaaid en elke soort heeft een andere vervolgfase. We hebben de kinderen uitgelegd hoe ze verder moeten met de groentesoort die ze gezaaid hebben. Tomaten en bonen moeten opgebonden worden en de aubergine heeft iets meer ruimte nodig.

Nu gaan we weer een mooie fase in. Nu gaan we zien wie de meeste verantwoording heeft en het meest fanatiek is. Daarbij gaan we er van uit dat een behoorlijk deel van de kinderen af gaan vallen in de laatste fase. Dat moet ook wel omdat we met het plan lopen om diegene die er echt hart voor hebben gaan helpen om hun eigen groentetuin op te zetten. Dat gaat alleen als je iets met hart en ziel wil doen. Als je het ook gewoon leuk vindt. Dat dit dan ook nog een inkomen op gaat leveren is mooi meegenomen. We zijn reuze benieuwd hoe de laatste fase gaat verlopen en hoe groot de opbrengst zal zijn als alles uitgekomen is.