2020-03-20 MDO Bericht uit Colombia: Alles gesloten

20 maart 2020 Uit Door Bethelkerk Weert

Alles gesloten.

Ook Colombia is op slot. Sinds afgelopen maandag is ook hier alles gesloten. Ook al hebben we maar 45 bekende besmettingen. Ik zeg er expres bekende bij omdat ik zeer mijn twijfels heb over de betrouwbaarheid van deze cijfers.

Maar we juichen de beslissing toe. De gezondheidszorg is hier absoluut niet voorbereid op een pandemie. Cartagena heeft een miljoen inwoners en slechts 14 bedden beschikbaar met ademhalingsapparatuur. De stad heeft 3 geregistreerde besmettingen en laten we hopen dat dit er niet meer worden.

Alle scholen zijn gesloten en dat betekend dat we onze school ook op slot hebben gedaan. Die is nu, net zoals alle andere scholen, dicht tot 20 april. Hier hebben ze de zomervakantie naar voren gehaald. We hebben overleg gehad met de leerkrachten om te bekijken hoe we nu de 1000 lesuren in kunnen vullen. Dat is allemaal een beetje fictief omdat niemand weet hoe de situatie zich gaat ontwikkelen. De regering gaat virtueel onderwijs aanbieden maar met 20% van de bevolking met een internetaansluiting zal dat niet echt iets gaan oplossen. Natuurlijk vinden de kinderen het nu allemaal prachtig. Studeren is in geen een land de meest favoriet bezigheid voor een kind. Maar de regering wil dat iedereen binnen blijft en dan ben ik benieuwd hoe lang het gaat duren voordat het vakantiegevoel over zal zijn. Daarom gaan we maar eens kijken of we huiswerk opdrachten kunnen uitvoeren. Begrijpend lezen en mathematica kun je ook perfect thuis leren.

We hebben een behoorlijk gevulde bibliotheek en een kopieermachine staat op elke hoek van de straat hier. Verder zijn er tal van knutselopdrachten te bedenken met weinig materiaal. Voordat we dit uit gaan voeren zal er nog wel een stevig overleg met de leerkrachten nodig zijn. Ik geloof niet dat die al zover zijn dat ze hier zelf aan zullen denken. Maar de mededeling van mij dat ze gedurende de sluiting gewoon hun loon doorbetaald krijgen zal ze wel over de streep trekken. Het is hier echt niet de gewoonte om loon uit te betalen als er niet gewerkt word.

Het is een situatie die we nog nooit meegemaakt hebben en we zullen er samen uit moeten komen. Er heerst heel veel solidariteitsgevoel hier. Dit is ook wel ingegeven door het feit dat iedereen weet hoe het gesteld is met de gezondheidszorg. Het is nu zaak om er met zijn allen voor te zorgen dat de ziekte geen kans krijgt om zich verder te verspreiden.