2019-11-26 MDO Bericht uit Colombia: Einde schooljaar (2019)

Einde schooljaar.

De tijd vliegt voorbij. Het schooljaar zit er alweer zowat op.

Voor diegene die voor alle vakken geslaagd zijn is dit de laatste week. als je gezakt bent voor maximaal twee vakken komt er nog een week bij en bij drie vakken twee weken. Voor mij een beetje een raar systeem.

Ik geloof niet in het feit dat je in een of twee weken nog zoveel bij kunt leren om alsnog te slagen.

Maar hier zijn de scholen privé en geld betalen voor een kind dat moet blijven zitten is iets waar de mensen heel veel moeite mee hebben. Op onze school probeer ik er in te krijgen dat de kinderen die twijfel gevallen zijn, de kans krijgen om gedurende de vakantie bij te studeren. Zij krijgen dan voor aanvang van het nieuwe schooljaar een herexamen zodat ze alsnog over kunnen gaan.

Maar als je voor drie vakken een onvoldoende gehaald hebt ga je niet over, dan moet je het jaar overdoen. Maar dat is geen gewoonte hier. Onze pleegdochter heeft het goed gedaan in haar eerste jaar in het voortgezette onderwijs. Ze is een toegewijde studente en heeft een winnaarsmentaliteit. Tenminste als ze zich moet meten met haar medestudenten. Mijn argumenten om iets meer te leren dat de lesstof die ze krijgt worden niet met enthousiaste ontvangen.

Ik heb gelukkig wel meegekregen van haar school dat wij het in ons dorpje gewoon goed doen. De gewoonte om voor alles een excuus te zoeken is zo goed als verdwenen. De leerkrachten beginnen steeds beter als team te functioneren en dat komt het onderwijs ten goede. Het verschil met een aantal jaren geleden en ook met andere scholen is enorm. Er zijn veel ouders die vinden dat we doorgeslagen zijn met onze regels en de strengheid waarmee ze nageleefd worden. Maar er zijn gelukkig veel meer ouders die er heel tevreden mee zijn. Dat is mijn geluk omdat ik nog een hele waslijst aan ideeën in mijn hoofd heb zitten om het onderwijs verder te verbeteren. Ideeën die alleen maar uit voeren zijn met afspraken en regels. Daar ga ik me de komende weken druk om maken.

Dat gaat weer een heftige tijd worden. Bij mijn eerste voorstellen kreeg ik de vraag of dat ik gek geworden ben. Daar ben ik al jaren aan gewoon. Dat hoort bij de Zuid Amerikaanse mentaliteit. Wat we hebben is goed genoeg. We doen ons best en we hebben geen veranderingen nodig.

Dat zoiets in Europa gebeurd is fijn maar daar verdienen ze ook veel meer dan hier.

Ik heb nog meer dan genoeg uit te leggen.