Ik heb dikwijls gedacht, voordat ik ja zei tegen mijn vrouw om een meisje in huis te halen, waar ga je aan beginnen Adriaan.

Ik ben zo zachtjes aan hard op weg om een oude Sjors te worden. 66 jaar is nu niet bepaald de ideale leeftijd om nog een kind in huis te halen.

Het lontje is iets korter geworden. Je raakt gewoon eerder geïrriteerd over kleinigheden. Het vermogen om je aan te passen is minder geworden en je hebt niet meer dezelfde energie.

Met andere woorden, als ik niet uitkijk verander ik in een eigenwijze oude zeurpiet die denkt dat hij alles al weet.

Daarom ben ik Yasarah dankbaar dat zij in ons leven is gekomen. Een meisje van 12 jaar weet gelukkig nog niet wat een oude zeurpiet inhoud en heeft een onuitputtelijke energie.

De oude loopt af en toe wel op zijn tanden om haar bij te houden maar ze geeft ook een hoop energie. Dat moet ook wel omdat ze mijn hulp heel hard nodig heeft.

Ze komt uit een arme familie en heeft, wat kennis betreft, heel weinig meegekregen. Haar afkomst zorgt er wel voor dat ze met alles tevreden is en dat ze heel toegewijd is.

Ze gaat dit jaar voor het eerst naar het voortgezet onderwijs. Ze gaat ook naar een andere school. Over de vorige was ik niet tevreden. Daar wilden ze me uitleggen dat het compleet normaal is dat een school niet alle lesstof uit de studieboeken kan behandelen. Nu gaat ze naar de nonnen school. Die werken hier nog hetzelfde zoals in Nederland, 80 jaar geleden.

Ze hebben een ijzeren regiem. Discipline en absolute gehoorzaamheid is normaal. Ze besteden veel aandacht aan de persoonlijke vorming en verwachten complete toewijding bij de studie.

Dat alles is geen probleem voor Yasarah. Ze is een perfecte studente. Maar het gebrek aan voorkennis breekt haar nu op. Het niveau is hoog en ze krijgt elke dag veel huiswerk mee.

Nu kom ik er achter wat het inhoud als je de maaltafels niet perfect beheerd en als je moeite hebt met begrijpend lezen.

Als je handschrift goed is maar de snelheid van een schildpad hanteert. Als je een hele dikke achterstand in het Engels hebt en veel te weinig kennis van informatica hebt.

Ze moet nu elke dag van s, morgens tot s, avonds studeren om bij te kunnen blijven. Ik leer nu elke dag wat de kinderen op onze school nodig hebben.

De leerkrachten worden zenuwachtig van de stroom aan informatie die ze van mij krijgen. Maar als we er voor zorgen dat de basis goed is gaan ze daar later heel veel plezier van hebben.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *