MDO bericht uit Colombia: Pesebre

deel bericht:

Pesebre

Pesebre

Dat zijn kerstvieringen die hier vanaf 14 december elke dag worden gevierd. Dat is een traditie waar massaal aan wordt deelgenomen door de bevolking. Er is geen wijk in het land waar geen kerststal wordt geplaatst waar de mensen samen komen om kerstliedjes te zingen. Dikwijls vooraf gegaan met een processie. Die beginnen ook vrijwel altijd om 4.00 uur in de morgen en de samenkomst begint dan om 5.00 uur. Het is daarbij ook traditie dat de straat waar de kerststal staat chocomel en een broodje uitdeelt na de samenkomst. Zo hebben ze meteen hun ontbijt gehad.

Dit jaar was er even paniek in de wijk waar de school staat. Niemand had geld om een pesebre te organiseren en er was behoorlijke paniek. Geen pesebre doet de naam van de wijk geen goed. Dan ben je ver afgezakt. Dus toen de familie die de school bijhouden mij belden of ik wilde meehelpen met het organiseren van de kerstvieringen hebben we meteen ja gezegd. Zij wonen in het huis naast de school. Dat is het oude klooster van de nonnen en dat is groot genoeg om zoiets op te zetten. Met heel veel handenarbeid en inzet hebben ze hun woonkamer in een hele mooie kerstsfeer gebracht.

Iedereen in de buurt is enthousiast en de kinderen verheugen zich nu al op het samenzijn met andere kinderen. Vanaf 14 december staat de deur elke morgen open om 5.00 uur in de morgen om samen kerstliedjes te zingen. Ook zal de pastoor er een keer een mis verzorgen. De chocomel en de broodjes zijn voor mijn rekening.

We verwachten elke dag zeker een 50 deelnemers waarvan een 30 kinderen. Het zijn allemaal mensen die heel weinig te besteden hebben en zij zijn dankbaar dat we dit organiseren. Nu willen we graag op 24 december een maaltijd aanbieden aan de deelnemers en voor de kinderen een cadeautje. Voor een groot gedeelte van de deelnemende kinderen zal dit hun enige cadeautje zijn. Als er iemand is die dit leest en hieraan een kleine bijdrage wil geven dan zijn wij daar heel erg dankbaar voor. Een kind blij maken is het mooiste kerstgeschenk dat er bestaat. Elke bijdrage is welkom.
Rekeningnummer NL42RABO0131815024 ovv kerstviering.

Pesebre