Alumbrados navideños en Medellín, Colombia

Novenas

Negen dagen voor de kerst beginnen de novenas. Kerstvieringen waarbij het samenzijn het belangrijkste is.

Elke keer worden er samen kerstliedjes gezongen en iedere keer staat er een boodschap centraal.
Er zijn maar weinig bewoners in Colombia die niet deelnemen aan deze kerstvieringen.
Na elke viering is er zoetigheid die uitgedeeld word onder de bezoekers. Ik ben meer gecharmeerd van de kerstvieringen in de dorpen.
Daar beginnen de vieringen om 4.00 uur in de morgen. Dikwijls vooraf gegaan door een processie. Na deze vieringen is er eten voor de bezoekers.

Dit eten is gesponsord door iedereen die meer geld heeft dan hij zelf op kan eten. Een gezellig samenzijn en daarbij meteen een ontbijt. Dat is de perfecte kerstgedachte. De vieringen zijn bij een kerststal waarbij de kribbe leeg is. Op de negende dag [ 24 december ] word het kind in de kribbe geplaatst en dan is eigenlijk de kerst voorbij. Op 24 december word er traditioneel heel veel zoetigheid genuttigd.

Diegene die het kunnen betalen hebben cadeautjes voor hun kinderen en de nodige alcohol. Het kerst eten is hier pastel. Rijst gemengd met vlees en groenten, gewikkeld in een bananenblad.

De traditionele pastel wordt in een gat in de grond op gloeiende houtskool gelegd. Zand erover en 2 uur later is hij klaar. 25 december is er om uit te slapen en voor de kinderen om te pronken met hun cadeautjes. Kerststress kennen we hier niet. Wel de perfecte kerstgedachte.

Iedereen heeft tijd voor elkaar en deelt met elkaar. 24 december is denk ik de enige dag in het jaar dat er niemand honger lijd in Colombia.
Wij wensen iedereen het geluk toe van een gezellig samenzijn met familie, vrienden en bekenden. Geniet ervan, elke minuut.