2019-11-17 MDO Bericht uit Colombia: Onafhankelijkheid feesten

Onafhankelijkheid feesten

Elk jaar staat Cartagena een hele week compleet op zijn kop. Transport is bijna niet meer mogelijk omdat de halve stad is afgezet voor de vele optochten en straatfeesten die georganiseerd worden. Dit jaar zijn de onafhankelijkheid feesten gecombineerd met de verkiezing van Mis Colombia.

Naast de verkiezing van Mis Cartagena, Mis van de onafhankelijkheid, de politie, de leerkrachten en nog veel meer.

Ik geloof dat de visverwerkers de enigen zijn die geen schoonheidskoningin hebben. Maar de bevolking vindt het geweldig, elke wijk heeft zijn eigen koningin en die worden massaal gesteund. Er worden op wijkniveau allerlei loterijen en feesten georganiseerd om geld bijeen te brengen om de kleding van hun koningin te kunnen betalen. Ze zijn ongelofelijk trots op hun koningin en gaan compleet uit hun dak als ze gekozen word als mooiste van allemaal.

Daarvoor moeten de Missen honderden keren zo verleidelijk mogelijk bewegen om als mooiste gekozen te worden. Ik mag zo ondertussen een oude knar zijn geworden maar aan mijn ogen mankeert nog helemaal niets. Die worden goed verwend met zoveel moois.

Maar het allermooiste voor mij is toch het ritme wat bij deze feesten hoort. Het ritme van de bongo’s, de trommels met dierenvellen. De bongo is al honderden jaren de WhatsApp van de bevolking. Het ritme van de trommel geeft aan wat er aan de hand is, meestal verleiding maar ook woede of ontevredenheid.

De bongo’s werkten zo goed dat ze in de tijd van de slavernij werden verboden. Ook toen al was er censuur. Gelukkig is nu de bongo een instrument van de verleiding en van de dans. Als een dansgroep passeert, passioneel dansend op het ritme van de bongo dan gaat het publiek ook los. Het ritme van de kust, van de zwarte bevolking, afstammelingen van de slavernij.

Als mijn vrouw een bongo hoort dan begint ze te dansen, maakt niet uit welk moment van de dag het is.

De grootste optocht begint om 14.00 uur en is afgelopen om 19.00 uur. Tot zeker 16.00 uur is de temperatuur boven de 30 graden. Al die tijd dansen de honderden deelnemers op het ritme van de bongo. De deelnemers zijn van alle leeftijden van 9 jaar tot dik in de tachtig jaar.

Dat is alleen vol te houden als je met dit ritme geboren word. Ik heb zelf op mijn eigen manier met mijn kont zitten schudden gedurende de optocht.

Bij thuiskomst ben ik meteen in slaap gevallen, dromend dat ik de hele dag meegedanst had.

Resultado de imagen para fotos de fiestas de independencia de cartagena Resultado de imagen para fotos de fiestas de independencia de cartagena

Resultado de imagen para fotos de fiestas de independencia de cartagena

Resultado de imagen para fotos de fiestas de independencia de cartagena Resultado de imagen para fotos de fiestas de independencia de cartagena

Resultado de imagen para fotos de fiestas de independencia de cartagena Resultado de imagen para fotos de fiestas de independencia de cartagena