2020-03-26 MDO Bericht uit Colombia: Ze luisteren!

26 maart 2020 Uit Door Bethelkerk Weert

Ze luisteren!

Sinds afgelopen vrijdag is Colombia in een Lock down. De eerste dagen was alles dicht maar sinds maandag zijn de supermarkten en de drogisten weer open. Iedereen moest binnen blijven.

Met verbazing heb ik gezien dat vanaf de eerste minuut ook werkelijk iedereen binnen is gebleven. Ook in de kust streek. Daar waar de niemand de betekenis kende van de woorden, gehoorzaamheid en discipline. Ja, er zijn hier ook wetten maar die waren er voor de buurman, niet voor mij. Ik vond het normaal dat ik s, avonds op mijn fiets, twee politieauto, s voorbij ging, zonder licht, door het rode stoplicht fietste en dat er niemand reageerde. Maar de straten zijn uitgestorven. Niemand gaat de deur uit. Ook niet in de volkswijken.

Daar hebben ze alleen de eerste dag s, avonds de stroom afgesloten. Maar dat kwam meer door het feit dat ze daar niet wisten dat ze niet meer naar buiten mochten.

Hetzelfde gelde voor de dorpen. Inmiddels weet ik nu ook waarom iedereen zo gehoorzaam is. Ze stikken van de schrik. De gezondheidszorg is een lachertje en iedereen is doodsbang dat ze hun ouders infecteren met het corona virus. Familie is hier heilig en iedereen woont bij elkaar in hetzelfde huis. En ook wel omdat ze zelf geen enkel vertrouwen in het gezondheidssysteem hebben. Onze buurvrouw is ook besmet met het corona virus. Haar man is doctor en had een patiënt onderhanden die besmet was.

Deze patiënt was taxichauffeur [ hij is overleden ] die Italiaanse toeristen vervoerd had. De doctor en zijn personeel hadden niet in de gaten dat hij besmet was met het virus.

Zijn vrouw woont langs ons in hetzelfde appartement gebouw. Ze zit in quarantaine, maar het blijft moeilijk uit te leggen aan de overige inwoners dat er geen risico is voor hun zolang ze zich maar aan de regels houden. die regels hoefde ik ze niet uit te leggen omdat ik die minstens 1000 keer heb kunnen lezen.

Maar het gaat goed. Colombia heeft nu 376 besmette inwoners. Laten we hopen dat de maatregels door de regering effect hebben en dat ze de besmetting onder controle kunnen houden.

Ik ben nu blij dat ik een oudje ben. Daardoor mag ik s, morgens tussen 6.00 en 7.30 uur gewoon doorlopen in de supermarkt. Anderen mogen een voor een naar binnen en dat levert lange rijen op.

Ik heb op youtube fitness lessen ontdekt en sta nu elke morgen en avond voor de televisie op en neer te springen. Je moet wat doen om de dag vol te maken.