2016-12-24 MDO Bericht uit Colombia

deel bericht:


Adriaan houdt ons op de hoogte door zijn mails:

Oplossingen maart 2016

Ik blijf me iedere keer weer verbazen over de verdraagzaamheid van de mensen hier. De regering kan met de meest belachelijke oplossingen komen, de bevolking accepteert ze. De steden in Colombia zijn niet ingericht op de toename van het verkeer en dus moest er een oplossing komen. Dat werd pico y placa. Een soort van aanwijzen en blijven. Elke avond worden er op de televisie de laatste cijfers van de nummerborden bekend gemaakt die de volgende dag dus zijn auto binnen mag laten staan. Dit waren in de grootste steden meestal de ene dag even nummers en de andere dag de oneven nummers. Dus gingen de rijken een auto bijkopen waarop ze dan een ander nummerbord hadden en dus toch elke dag auto konden rijden. De regering heeft het echter al opgelost door nu de eindcijfers willekeurig te kiezen. Ik heb er helemaal niemand over horen klagen. Maar we hebben de laatste tijd veel meer problemen en daarmee zijn ook weer meer oplossingen nodig.

Colombia is in hoge mate afhankelijk van waterkrachtcentrales die zorgen voor de elektriciteit maar ook voor de drinkwatervoorziening. El Nino heeft echter zijn sporen achter gelaten. Er is veel te weinig water gevallen en een hele rits stuwmeren staan bijna droog. Omdat de droge tijd met een beetje pech tot zeker eind mei aan kan houden zijn er rigoureuze oplossingen nodig. Afgelopen week werd in Baranquilla [4½ miljoen] inwoners in 35 wijken de drinkwatervoorziening afgesloten. Daar kon je alleen water krijgen uit tankauto’s die op centrale plaatsen in de wijk op bepaalde uren per dag aanwezig waren. Dan ga je wel leren om zuiniger aan te doen met drinkwater.

Sinds enkele dagen is er ook een oplossing voor de elektriciteit tekorten. Iedereen die minder elektriciteit gebruikt krijgt een korting van een peso per kilowatt en iedereen die meer gebruikt gaat het dubbele betalen. Geen enkele discussie over een nieuwe koelkast of airco. Geen enkel discussie over wat voor omstandigheid dan ook. Zo kun je tenminste de problemen oplossen. Niemand en dan ook helemaal niemand die de straat op gaat en vraagt of ze nu helemaal gek zijn geworden. Ik hoop dat ze met dezelfde voortvarendheid oplossingen aan gaan dragen voor het onderwijs, corruptie, geweld, milieu, gezondheidszorg en nog een hele rits andere problemen.

Frutas de San Bernardo
april 2016

We groeien gestaag door met ons fruitfabriekje. We hebben gelukkig geleerd dat geduld en volharding eigenschappen zijn die je hier moet hebben om iets te bereiken. Daar komt ook nog bij dat we nog steeds in de zomer zitten hier. Sinds begin december is er nog geen enkel drup regen gevallen en dat is niet echt bevorderlijk voor de groei van vruchten. Er zijn enkele soorten die vrucht dragen in de droge tijd en daar hebben we een voorraad van opgeslagen.

Dat opslaan moet normaal gesproken ingevroren gebeuren maar dat is moeilijk dicht te rekenen. De stroomrekening van een diepvries per maand is 60000 pesos [ € 18,00 ] en die kosten willen we zo min mogelijk doorberekenen in de kostprijs van een zakje fruit. Dat kan alleen als we omzetsnelheid hebben. Maar de verkopers willen ook assortiment aan kunnen bieden. Dat is een onderdeel van mijn werk.

Dit is fantastisch werk maar wel arbeidsintensief. We hebben heel veel soorten fruit maar de meeste zijn er maar gedurende een korte tijd in het jaar. We hebben ook soorten die de klanten het hele jaar willen kopen maar normaal gesproken dus niet altijd leverbaar zijn.

Daarom ben ik met een aantal boeren aan het werk om de natuur een beetje te manipuleren. De temperatuur is hier altijd hetzelfde, het verschil is de regen. Maar het grondwater zit hier op 5 meter en deze boeren hebben allemaal putten gegraven en geven hun fruitbomen in de droge tijd water. Dit doen ze omdat ik ze het dubbele betaal voor hun oogst in vergelijking met de regentijd. Het resultaat is dat we de afgelopen weken een kleine 1000 kilo guanabana hebben binnen gekregen. Boeren gelukkig, klanten gelukkig en wij gelukkig. Dat noemen wij de perfecte formule. De guanabana is een heerlijke vrucht maar ook een bewerkelijke vrucht. Maar de consument is er gek op. Dus moeten we nu op zoek naar meer verkopers. Dat leek me een werk voor me van niets omdat elke verkoper die we tot nu toe hebben er een hele goede boterham mee verdient. Maar dat is het dus niet. De mentaliteit hier is dat ze alles willen kopen en verkopen maar ook dat ze niets willen betalen.

Ze willen niet samenwerken en ze vertrouwen niemand. Komt bij dat niemand iets op papier zet en leeft bij de dag. Maar we zijn op de goede weg en moeten hier ook uit zien te komen.

Regens
mei 2016

We hebben de eerste regens gehad. 5 maanden zonder een druppel regen was wel weer genoeg voor het voorbije seizoen. De lucht was weer zwanger van het stof en het ziekenhuis had de handen vol aan alle kinderen die met stoflongen binnenkwamen. De natuur was al een heel eind op weg om de kleur van een kanarie aan te nemen. Bij de koeien kom je precies zien hoeveel ribben ze hebben. De meesten waren wandelde schenken. Dus het was tijd dat het ging regenen.

We hebben er zelf een blinkend huis aan over gehouden. We hadden de afvoeren die het water naar de straat transporteren niet voldoende zuiver gemaakt en zo kon het gebeuren dat gedurende de eerste echte bui ons huis veranderde in een zwembad.

Het water stond al zeker 10 centimeter hoog voordat we begonnen te hozen.

Het was midden in de nacht en we zagen door de brandende lampen in de buurt dat we niet de enige waren met dit probleem.

Gewoon een les voor volgend jaar en niets meer. De natuur zorgt al een hele tijd voor veel grotere problemen.

De meeste waterkrachtcentrales staan zowat droog en een hele rits departementen in midden Colombia kampen met grote droogte. Het stomme is dat weer een aantal andere departementen te maken hebben met overstromingen. Dat samen heeft ervoor gezorgd dat de prijzen van heel veel levensmiddelen sterk zijn gestegen.

Een halve kilo suiker koste twee jaar geleden nog 800 pesos [ €0,25 ] nu het dubbele. Bij de rijst is het nog erger van 800 pesos voor een halve kilo naar 2000 pesos [ €0,65 ]. Als je dan weet dat het een heel groot gedeelte van de bevolking moet rond komen met minder dan 2800 pesos [ €0,80 ] per persoon, per dag, dan weet je ook dat er veel balanceren op de rand van hongersnood. Iedereen zegt dat El Nino de schuld is van alle weersellende. Ik lees iedere dag dat dit fenomeen ook in andere delen van de wereld voor grote ellende zorgt. Ik lees ook dat hij aan het afzwakken is en dat eind mei de extremen voorbij zijn. Als ik iets hoop dan is het dat wel. Ik ga geen seconde doemdenken over veranderend klimaat. We hebben al ellende genoeg en we kunnen er niets aan veranderen. Maar alle optimisme verandert niets aan het hongergevoel. Het enige wat we kunnen doen is hopen dat klimaat mee gaat werken. Bezorgd

juni 2016

Ik heb eigenlijk een leeftijd bereikt waarop ik me geen zorgen zou moeten maken over dingen die ik toch niet meer kan veranderen. Dat zou meer de taak moeten zijn van de huidige jeugd. Ik ben namelijk bang dat als zij er niets aan gaan doen de problemen op een bepaald moment wel eens heel erg groot zouden kunnen worden. Dan heb ik het over de temperatuur. Ik lees dat er elke maand een nieuw record de boeken in kan als wereldwijd de warmste maand. Dat gaat ook op voor de temperatuur in San Bernardo del Viento. Sinds de eerste buien zijn gevallen is de temperatuur in de middag op hol geslagen.

We kennen in Nederland het gezegde, het is zo heet dat de mussen van het dak vallen. Wij hebben al heel lang geen mussen meer. Ik heb geen idee hoe hoog de temperatuur oploopt omdat ik hier nog nooit een thermometer heb gezien, behalve een koortsthermometer. De bevolking hier geeft geen geld uit aan dingen die ze als nutteloos ervaren. Maar klagen doen ze nu wel degelijk. Dat zijn we hier absoluut niet gewoon. Als je normaal vraagt, hoe gaat het met je, krijg je steevast het antwoord, heel goed met dank aan God. Nu krijg je het antwoord, heel goed maar het is wel warm.

Ik probeer al een tijdje om in de middag binnen te blijven. Ik ben namelijk al een paar keer thuis gekomen met het gevoel dat mijn lichaam gekookt was. Ik kan je vertellen dat dit geen prettig gevoel is en dat het lichaam dan een paar dagen nodig heeft om weer een beetje normaal te reageren. Het is helaas niet alleen de temperatuur die voor problemen zorgt maar ook haar bijverschijnselen.

Plaatselijk valt er zoveel regen dat alles overstroomt en plaatselijk valt er zo weinig regen dat alles verbrandt. Ze hebben ons proberen uit leggen dat alles de schuld is van el Niño en dat eind mei alles weer normaal zou worden. Nu proberen ze ons uit te leggen dat we ons moeten wapenen tegen de hitte omdat het de verwachting is dat de temperatuur nog verder zal oplopen. We proberen met heel veel plezier het opleidingsniveau van de kinderen te verhogen zodat ze een kans krijgen op een betere toekomst. Laten we dan alstublieft hopen dat we wereldwijd iets aan die oplopende temperaturen kunnen doen. Dat hebben ze hard nodig om ook maar aan een toekomst te mogen denken.

Paula

1½ jaar geleden kwam een leerkracht aan mij vragen of we nog een studiebeurs over hadden voor Paula. Die hadden we nog enkele over en dus nodigde ik haar uit om de nodige gegevens op papier te zetten voor de sponsorouder. Paula was 11 jaar oud en 100% analfabeet. Ze was een kind zoals er hier zoveel van rondlopen. De moeder is moeders mooiste niet en had nogal een aantal kerels en woonplaatsen nodig voordat ze de ware gevonden had. Daar was Paula de dupe van geworden.

De moeder had sinds haar geboorte amper nog naar haar omgekeken. Zij was ook alleen bij mij en zij dat haar moeder niet wist dat ze naar school wilde. Ik vroeg haar of ik met haar moeder contact op moest nemen maar zij vertelde me dat haar moeder alles goed vond wat ze deed zolang ze maar niets hoefde te betalen. Ze vertelde me ook dat ze heel graag wilde leren en dat ze heel gehoorzaam zou zijn maar dat ze niets kon betalen. Dan zijn we blij dat we ook nog mensen hebben die geld over maken om kinderen zoals Paula te kunnen helpen.

We hebben Paula in nieuwe schoolkleren gestoken, boeken, schoolspullen en een tas gekocht. Daarbij had ze zo een dankbaar en blij gezicht dat ik sindsdien voortaan een zwak voor haar had. Paula is sindsdien elke morgen een half uur voor aanvang van de schooltijd aanwezig en heeft geen enkele les overgeslagen. Ze heeft altijd haar huiswerk perfect af en is ongelofelijk leergierig. Ze zit nu in de tweede klas en omdat ze zo oud is heeft ze geen schoolvriendjes in de klas en dat ben ik dus geworden. Ze wast zelf haar schoolkleren en heeft nooit een cent op zak om iets te kunnen kopen. Dat doe ik dan stiekem voor haar en laat dit door andere kinderen aan haar geven. Mijn genegenheid werd nog groter toen ze een aantal maanden aan mij vroeg of ze niet bij ons mocht komen wonen. Ze zei me dat ze niet veel eten nodig had en dat ze mee zou helpen in het huishouden. Ik heb haar moeten zeggen dat ik niet iedereen in huis kon halen maar dat ze altijd bij mij aan mag komen als ze problemen heeft. Bij de afgelopen examens was ik dan ook extra nieuwsgierig naar haar resultaten. Ik ben ongelofelijk trots en blij dat Paula de beste van de klas was. Maar ik ben ook blij dat een hele rits andere straatkinderen hele grote sprongen gemaakt hebben. Daarmee heeft ook iedereen een antwoord op de vraag of ik dit werk niet moeilijk vind of dat ik niet denk dat het een gebed zonder einde is.

Met dit verhaal hoop ik ook dat iedereen die denkt dat ontwikkelingshulp weggegooid geld is zich schaamt voor zijn woorden. Ik ben heel blij dat ik dit werk kan en mag doen omdat ik elke dag zie wat het oplevert.

Vrede

Wereldwijd is er veel aandacht geweest voor de vrede besprekingen met het Farc. De vrede is getekend en er zijn een hele waslijst afspraken gemaakt. Het is een gegeven dat het Farc en nog een rits guerrilla bewegingen een hele lange historie hebben van geweld. Er is geen land in de wereld waar meer vluchtelingen zijn dan in Colombia. Maar ik vind het wel kort door de bocht om dit voornamelijk aan de guerrilla toe te schrijven.

Toen de Farc en al die ander bewegingen op hun sterkst waren hebben de grootgrondbezitters hun eigen legertjes opgericht. Die noemden ze paramilitairen. Deze hebben er voor een groot gedeelte voor gezorgd dat de guerrilla zich alleen nog kon handhaven aan de grenzen van Colombia en enkele dunbevolkte provincies. De para’s hadden hun werk verricht maar ze zijn nooit opgeheven. Ze hebben zich gewoon omgevormd tot bendes die zich bezighouden met drugshandel en afpersing. Nu heten ze Urabenos, Paisas enz., De guerrilla is al een hele tijd exact het zelfde.

De regering hoopt met riante vergoedingen dat de guerrilla hun wapens in gaan leveren. Maar daar hebben hier maar bar weinig mensen geloof in. Bij het voetvolk zullen er wel een aantal zijn die voor 3 minimum salarissen per maand hun verblijf in de bush om willen ruilen voor een comfortabeler leven in de stad. Maar de leiders verdienen veel meer met hun afpersingen en hun drugshandel. Niemand gelooft hier dat de vrede nu bereikt is. Vrijwel iedereen hier denkt dat ze onder een andere naam op dezelfde manier door blijven gaan. Dat ze doorgaan met de drugshandel is voor de bevolking niet zo een groot probleem. Dat is er alleen als een andere bende controle wil krijgen over het controle gebied van een concurrerende bende. Dan begint namelijk iedereen, iedereen overhoop te schieten. Dat lijdt dan altijd tot een hele rits slachtoffers die alleen maar heel zijdelings betrokken zijn bij een drugsbende. Meestal brommertaxi chauffeurs. Zij krijgen een maandelijkse vergoeding om in de gaten te houden wie er allemaal het dorp binnen komen en zijn makkelijke slachtoffers om duidelijk te maken wie er de baas is. Gelukkig komt dit nog maar zelden voor. Maar de afpersingen zijn een veel groter probleem voor de bevolking.

Speeltuin

Dit was de speeltuin van Liceo San Bernardo del Viento. Niet meer dan een afdak tegen de zon. Dankzij de bijdragen van de kerkgangers van de MDO Protestantse kerk te Weert ziet het er nu zo uit. Dit is een ongekende luxe voor de kinderen. Nu moeten we ze nog duidelijk maken dat dit gebouwd is om te spelen voor de pauze en voor en na de schooltijd. Dus niet tijdens de schooltijd. We hebben nog wat modder overgehouden van orkaan Mathew maar ook 6 schommels, 2 wipwappen, een glijbaan en een schaduwdoek tegen de zon. Daar willen wij iedereen die daar een bijdrage voor heeft geleverd heel hartelijk bedanken.

Als u er nog wat meer van zou willen weten is er ook een pagina op facebook: Liceo San Bernardo del Viento, Columbia. Hierop staan foto’s en uitleg over de school en verdere activiteiten.